maanantai 31. heinäkuuta 2017

Luomumpi levite...

Tänään olen viettänyt päivää ylhäisessä yksinäisyydessäni, isännän ja lasten sekä mummin ja serkun, huvipuistoillessa Linnanmäellä. Koiraamme ei voi jättää yksin koko päiväksi ja emme tällä kertaa viitsineet kysyä hoitajaa, joten minä sain ihan tervetulleen rennon päivän kotosalla. Jonka kerrankin maltoin pyhittää levolle, lueskelin uutta Viherpiha-lehteä ja muutamia blogeja keinussa loikoillen. Tehtiin koiran kanssa pitkä lenkki. Lounaaksi söin salaattia, johon ainekset oli kerätty omasta puutarhasta. Jäävuorisalaattia, rucolaa, kirsikkatomaatteja, avomaankurkkua ja ruohosipulia. Kaupasta sitten vähän lohta mukaan. Miten kaikki itse kasvatettu maistuukin paljon paremmalta kuin kaupasta ostettu!

 
 

Minua on aina inhottanut teolliset, kovetettuja rasvoja sisältävät margariinit, mutta pelkän voin käyttö leivällä on epäkäytännöllistä. Sain ystävältäni tämän reseptin ja tätä levitettä olemme käyttäneet leivällä jo pitkään. Se on koostumukseltaan, suoraan jääkaapista otettuna, sopivan pehmeää.

 

Käyttämällä kylmäpuristettua rypsiöljyä saa hienon voimakkaamman maun levitteeseen, toki voit käyttää myös tavallista. Mieltymyksen mukaan voi käyttää myös muita öljyjä, esim. oliiviöljy. Olen käyttänyt tavallista voita, luomu voi kun on niin kallista, mutta ehkä satsaan siihenkin vielä.

Tässä ohje:
500g voita
3 dl valitsemaasi öljyä
2 dl vettä



Anna voin pehmetä huoneenlämmössä, palastele ja lisää öljy. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi, lisää vesi. Halutessasi voit vielä maustaa levitteen, esim. valkosipulia olen joskus käyttänyt.


Sitten rasiaan ja jääkaappiin. Ystäväni on myös pakastanut tätä ja kuulemma hyvin toimii pakkasesta sulatettuna. Meidän kokoisessa perheessä tämä satsi kuluu kuitenkin niin nopeasti ettei ole vaaraa että menisi pilalle.

Välillä käytämme leivän päällä myös jotain maustettua öljyä, esim. valkosipulilla maustettua kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Mukavaa iltaa teille, itse odottelen täällä Helsingin matkalaisia kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti