torstai 3. elokuuta 2017

Gluteeniton herkku ja tämän hetken kukkijat

 
 
Tänään herkuteltiin hyvän ystävän kanssa gluteenittomalla Salted caramel-piirakalla jonka ohjeen löysin Yhteishyvä-lehdestä.
 
Useimmat ystäväni, joiden kanssa kotiäiti aikana lasten ollessa pieniä kahviteltiin, ovat nykyään tietysti töissä. Itse olen vanhimman tyttäreni omaishoitaja ja teen työkeikkoja satunnaisesti kouluaikaan, mutta paljon olen tietysti kotosalla. Tänään oli mukavaa kun sain kahvitteluseuraksi eläkkeellä olevan ystäväni ja hänen pienet lapsenlapsensa.
 
Gluteeniton ruokavalio on minulla vielä melko uusi asia ja haen ja kokeilen reseptejä. Kerään näitä hyviksi osoittautuneita tänne blogiin. Tykkään ohjeista joissa ei tarvitse sähkövatkainta, nopeaa ja helppoa. Tämän piirakan pohjan teko oli juuri sellainen. Voi ja suklaa sulateltiin mikrossa ja sen jälkeen sekoitettiin loput aineet joukkoon. Työläämpi osuus oli tuo kinuskin keittely joka vie sen n. 20 min. Tässä ohje tähän ihanan makeaan herkkuun:
 
Pohja
175g margariinia (itse käytin voita)
175g tummaa suklaata
4 kananmunaa
4,5 dl sokeria (itse laitoin puolet tuosta määrästä)
2 tl vaniljasokeria
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl kaakaojauhoa
1 rkl leivinjauhetta
1 dl maitoa
 
Sulata rasva ja suklaa mikrossa alhaisella teholla välillä sekoitellen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe sekaisin. Lisää voi-suklaa seoksen joukkoon kananmunat, jauho/leivinjauho/kaakaoseos, sokerit ja maito. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä uunissa 175 asteessa 30 min. Anna jäähtyä.
 
Päälinen
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
25 g voita
0,5 tl suolaa
 
Lisäksi
0,5 tl sormisuolaa
 
Keitä sokeria ja kermaa n. 20 minuuttia ahkerasti sekoitellen. Tiputa kinuskista pisara kylmään veteen. Jos pisara pitää muotonsa eikä leviä, on kinuski valmista. Anna jäähtyä pari minuuttia ja sekoita joukkoon voi ja suola. Levitä kinuski piirakan päälle. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen leikkaamista. Säilytä jääkaapissa.
 
Itse jätin tuon sormisuolan päältä pois, koska syömässä oli myös pieniä lapsia. Mutta aikuiseen makuun se on varmasti hyvä tähän.
 
 
 
Lopuksi vielä muutamia tämän hetken kukkijoita puutarhasta:
 
Köynnösruusu New Dawn
 

Pensasruusu Kimono
Jalokärhö Piilu
 

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tuo New Dawn on minunkin lemppari, on niin herkän kaunis väri.

      Poista