maanantai 28. elokuuta 2017

Kohti kemikaalittomampaa elämää kodinhoidossa


Edellisissä kirjoituksissa olen jo maininnut aistiyliherkkyydestä jota on jollain tasolla kaikilla perheessämme. Esikoisella on yhtenä diagnoosina aistisäätelyjärjestelmän poikkeavuus. Hän on todella kuormittunut koulupäivän jälkeen kaikesta aistiärsytyksestä ja olenkin halunnut tehdä kodista mahdollisimman lempeän aisteille. Olen myös itse herkistynyt joillekin synteettisille kemikaaleille joita käytetään mm. shampoossa ja pesuaineissa, saan niistä ihoärsytystä. Tämä on saanut pohtimaan miten voisimme kotona elää kuormittamatta elimistöämme turhaan.

Aiemmin kirjoitin etsineeni pitkään pyykinpesuainetta joka tehoaisi ja pitkän etsinnän jälkeen löysin kookosrasvasaippua rouheen, joka valmistetaan vain kookosrasvasta ja lipeästä. Pyykinhuuhteluun olen käyttänyt lorauksen väkiviinaetikkaa eteerisen öljyn kanssa. Luomulaatuisten eteeristen öljyjen en ole havainnut aiheuttavan ärsytystä meistä kellään.
Toimivasta yleispesuaineesta vinkkasin jo instagramin puolella. Palataan isoäitien aikaan ja haetaan puhdistusaineet ruokakaapista kaupan pesuaineosaston sijaan. Etikalla puhdistuu niin ikkunat, kuin muutkin kodin pinnat, vältytään elimistöä kuormittavilta kemikaaleilta eikä siitä synny jäämiä luontoon. Etikka on hapanta, joten se ehkäisee ja poistaa kalkkisaostumia sekä kiillottaa. Etikkaa ei pitäisi käyttää kuitenkaan kaakeli- ja silikonisaumoihin, eikä emali ja marmoripinnoille. Itseäni tuo etikan haju hieman tökkii ja valmistankin appelsiinin tuoksuista etikkaa liottamalla luomuappelsiinin kuoria parin viikon verran väkiviinaetikassa. Luin myös että sitrushedelmien kuorissa on limoneenia, joka on luontainen liuotin. Tästä etikka/appelsiini liuoksesta laimennan suihkupulloon yksi osa etikkaa ja 9 osaa vettä. Näin saa ihanan raikkaan appelsiinin tuoksuisen puhdistussuihkeen. Tähän voi käyttää myös minkä tahansa muun sitrushedelmän kuoria. Appelsiinejä nyt tulee vaan syötyä eniten. Hankaliin likatahroihin voi käyttää vahvempaa liuosta, silloin pitää vaan muistaa huuhdella pinta vedellä. Jos et halua liotella kuoria etikassa, voit tipauttaa muutaman tipan haluamaasi eteeristä öljyä väkiviinaetikan joukkoon.

 
 
Toinen ruokakaapista löytyvä puhdistusaineeksi soveltuva tuote on sooda. Happamasta etikasta poiketen, sooda on emäksinen aine. Emäksisenä aineena sooda poistaa rasvaa ja hajuja. Soodalla ja karhunkielellä olen saanut putsattua helposti kiinni palaneet kattilat sekä rasvaiset astiat. Se toimii myös hajunpoistaja mm. jääkaapissa. Viimeksi puhdistin sillä hometäpläisen uima-altaan kannen.
 
Yksi käyttämäni yleistuote, joka käy lähes kaikkeen, on Universal Stone.
 
 
 

Sen teho perustuu vihreään saippuaan, kiillotus saveen ja kasvipohjaiseen glyseriiniin.
 
Yksi todellinen yleistuote, joka käy hiustenpesusta tiskaukseen, on aito Marseille saippua eli oliiviöljysaippua. Huomioithan ostaessasi että tuote on aito Marseille saippua, Marseille saippuan nimellä myydään myös saippuoita joihin on lisätty synteettisiä hajusteita ja säilöntäaineita. Omani ostan Ruohonjuuresta.
 
Kuinka vähällä ihminen loppujen lopuksi kodinhoidossa pärjää! Lopputuloksena oman ja perheen kemikaalikuorman keventäminen ja säästyyhän tässä niitä euroja johonkin mukavampaan.
 
Lopuksi kuvia Kesämalvikeista, jotka kylvin suoraan maahan kesäkuun alussa. Tykkään kovasti näistä, pysyvät pystyssä hienosti sateista huolimatta ja ovat kukkineet pitkään.
 
Mukavaa viikkoa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2 kommenttia: