maanantai 9. lokakuuta 2017

Kooste puutarhan kesästä

 Ajattelin kirjoittaa koosteen puutarhan kesästä. Aloin laittamaan pihaamme vasta noin pari-kolme vuotta sitten, joten aika alkutekijöissä ollaan. Pihassa oli jonkin verran alkuperäisiä istutuksia, mutta erinäisissä remonteissa viitisen vuotta sitten, talon ympäriltä joudettiin kaivamaan ja juurakot siirtyivät ja osa hävisi. Vanhat omenapuut osoittautuivat lahoiksi yhden myrskyn aikana, jolloin yksi kaatui. Kaunis koristeomenapuu kuoli yhtenä kovana pakkastalvena vuosia sitten. Luumupuu ja pari punaherukkapensasta ovat edellisten asukkaiden istuttamia. Tätini toi meille mustaviinimarja pensaan joitakin vuosia sitten, joka on lähtenyt hyvin kasvamaan ja siitä saatiin jo monta litraa mehua. Toissa kesänä istutimme kolme Patriot Pensasmustikka pensasta. Niistä saatiin satoa heti ensimmäisenä vuonna.

Keväällä hankimme portiksi ruusukaaren, josta blogikin sai nimensä. Kaaren molemmin puolin istutin New Dawn köynnösruusujen taimet. Ruusuista on niin paljon ihania kuvia että teen niistä oman postauksen. Useampi uusi pensasruusukin tuli istutettua tänä kesänä.Vanhempani antoivat lapsille koulunpäättäjäislahjaksi päärynäpuun, joka istutin vanhan leikkimökin sivustalle, toivottavasti on riittävän suojainen paikka päärynäpuulle. Kasvuvyöhykkeellä kaksi asutaan, joten pitäisi Pepi merkkisen päärynäpuun täällä menestyä. Halusin myös uusia omenapuita pihaamme ja ostin tänä kesänä yhden, Ananaskaneli merkkisen. Tämän pitäisi olla kestävä lajike. Toisen hankkiminen taitaa jäädä ensi kevääseen.Anopilta saimme 15-vuotishääpäivälahjaksi lahjarahaa puutarhamyymälään jonka käytin pitkään haaveena olleeseen Ruusuorapihlajaan. Istutin sen "paraatipaikalle" etupihalle, lähelle sisäänkäyntiä. Puu oli jo melko iso ostettaessa, kaksi metrinen. Nyt peukut pystyyn että kestää talven vaurioitta ja kukkisi jo komeasti ensi kesänä. Täytyy nyt vielä laittaa tähän että, isäntä sai sitten uuden grillin, mieleiset hankinnat kummallekin hääpäiväksi. :D

Ruusuorapihjalan alle istutin Särkyneensydämen, se todella tykkäsi paikastaan, kun pieni taimi on kasvanut kesän aikana valtavan leveäksi.

Keskikesän alennusmyynneistä tein vielä pari hankintaa. Pikkujasmikkeen ja Helmiorapihlajan. Pikkujasmike pääsi etupihalle suklaakirsikan kaveriksi, mutta Helmiorapihlajan paikkaa mietin kuumeisesti. Varsinaista paikkaa sille ei ollut, mutta olin ihastunut puuhun puutarharyhmien kuvissa. Päätimme kaataa parkkipaikan vierestä jo nelimetrisiksi ehtineet koivut, ne olisivat isommaksi päästessään varjostaneet koko etupihan ja vieneet veden muilta kasveilta. Näiden paikalle pääsi sitten tämä Helmiorapihlajan taimi. Koivujen lähdön vaikutuksen näki heti, kun Hansaruusuaita lähti myös tien puolelta kasvamaan ja kukkimaan kunnolla.

Jalokärhöjä istutin kolme kappaletta, kiipeilemään vaahteran oksista tekemiini tikkaisiin keinun sivua vasten. Multi Blue ja Piilu kukkivat komeasti. John Paul taas kasvoi kyllä mittaa reippaasti mutta ei tehnyt kukkia ollenkaan.

 
 


Mieluisa yllätys oli, kun anoppini toi kaksi Alppikärhöä, jotka olivat hänellä kasvaneet ruukussa. Toiselle tein pyöreän kohopenkin luonnonkivistä portin pieleen ja toisen kaivoin kuusen viereen, toiveena kesäisin kukkiva kuusi. Tuo portinpieleen istuttamani Kärhö taisi tykätä kovasti uudesta paikastaan kun innostui kukkimaan vielä loppukesästä.

 
 
 
Etupihan kuusen ympärille istutin kaksi pallohortensian taimea. Vaaleanpunaisen Annabellen ja valkoisen tavallisen. Annabelle teki jo kukkiakin.
 
 
Nyt ei malttaisi odottaa ensi kesää kun piha on jo runsaampi uusien istutusten päästessä kunnolla kasvuun. Vielä jäi vähän tilaakin jäljelle, joten näitä syksyn sateisia päiviä voi käyttää ensi kesän istutusten suunnitteluun.
 
Mukavaa viikkoa kaikille!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti